|
|
|
Co léčíme - Články
o tradiční čínské medicíně - Harmonické
stravování |
|
Harmonické stravování |
|
 |
|
Správně se stravovat je opravdu umění. Není v tom však zase až
tak moc složitého, jde jen o to uvědomit si, co našemu tělu
prospívá a co mu škodí a změnit tak svoje zakořeněné návyky. To
bývá nejtěžší, neboť člověk je od přírody pohodlný a hledá vždy
tisíce důvodů k tomu, aby si ospravedlnil svoje prohřešky. V
opačném případě je mu však odměnou nezapomenutelný pocit
svěžesti, síly a radosti z kvalitního života v důsledku
tělesného a duševního zdraví. Každé jídlo působí totiž jako lék
a kdo nezmění svůj způsob stravování, tak mu léky (jak bylinné,
tak chemické) nejsou nic platné. |
|

"Ze třech desetin
léčí lék,
ze sedmi desetin
správná životospráva"
praví jedno čínské přísloví. Tak
velkou váhu přikládá čínská medicína tomu, co projde dovnitř
našimi ústy. |
|
Z kvalitní potravy se pak vyrábí i kvalitní "palivo" (energie a
krev), které je nutné pro zdravý chod organismu. Naopak,
nekvalitní strava zavdává příčinu mnoha nemocem, o kterých
bychom se původně ani ve skrytu duše nedomnívali, že mohou být
způsobeny stravou. Výčet těchto nemocí by mohl být nekonečný.
Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme
dobře. Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus)
je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním! Již z tohoto
vyplývá, že pokud je člověk po jídle unaven, ospalý, nafouknutý
a s pocitem tíhy v břiše, tak toto jídlo nebylo pro něho to
pravé ořechové či že jeho zažívací trakt není v pořádku. Za
trávení totiž odpovídá (dle čínské medicíny) hlavně dráha
žaludku a sleziny. Dráha sleziny je vůbec nejdůležitější v
produkci životodárné energie QI a krve, které pak rozesílá do
všech ostatních orgánů a okrsků našeho těla a zároveň přebytky
této potravní esence ukládá do rezervy na horší časy a to do
dráhy ledvin. Naopak, v případě oslabené dráhy sleziny (kupř. v
důsledku nevhodné stravy) jsou na pomoc trávení povoláni (jako
blaničtí rytíři) rezervy z dráhy ledvin a celkový energetický
potenciál organismu tak postupně klesá a úměrně tomu i kvalita
života. K tomu, aby dráha sleziny mohla úspěšně plnit svoji
funkci, potřebuje tzv. vnitřní sucho, tzn. že jídla, která
přinášejí tzv. vlhko do organismu (uvedeny dále), oslabují
trávení. Tyto jídla totiž způsobují bažinatý terén, ve kterém se
správná funkce dráhy sleziny doslova "utopí". V tomto terénu se
pak daří i různým mikrobům, virům a plísním a začarovaný kruh
jest dokonán.
Jídla, která nejvíce zatěžují dráhu sleziny,
neboť přinášejí nadměrné vlhko, chlad a horko do organismu, jsou
tato:
-
veškerá jídla z bílého cukru a z bílé mouky (tj. sladkosti,
cukrovinky, čokolády, bílý chléba bílé pečivo, vaječné
těstoviny)
-
veškeré výrobky z kravského mléka (mléko, šlehačka, sýry,
jogurty, tvaroh, podmáslí, máslo...)
-
veškerá pečená, smažená, grilovaná a fritovaná jídla (masa,
sýry, hranolky, steaky...)
-
veškerá syrová zelenina a ovoce
-
veškeré chladné a sladké nápoje, zmrzlina
Neznamená to však naprostý zákaz jídel z této skupiny, pouze
jejich omezení v rozumné míře tak, aby se člověk cítil spokojený
a tedy i z draví.
Jídla, která posilují dráhu sleziny,
neboť vyživují energii a krev a vylučují nadměrné vlhko, horko a
chlad z organismu, jsou tato:
-
veškeré obiloviny (jáhly, pohanka, celozrnná rýže, pšenice,
oves, kroupy…)
-
veškeré luštěniny (čočka, hrách, fazole, sója...)
-
koření (skořice, zázvor, koriandr, lékořice)
-
veškerá vařená, dušená a napařovaná jídla (maso - hlavně
bílé, ryby, drůbež, zelenina - hlavně mrkev a dýně, nejlépe
oranžová Hokaido)
-
polévky z drůbeže (obzvláště ze slepice, perličky, krůty...)
-
tykvová zelenina (cuketa, dýně...)
-
veškerá jídla neutrální, nevýrazné chuti
Zdá se vám
to nemožné se takto zdravě v Čechách stravovat? Stačí navštívit
nejbližší prodejnu zdravé výživy či vegetariánskou restauraci a
vaše srdce jistě zaplesá nad nabídkou biopotravin, o nichž jste
dříve neměli ani ponětí. Znovu zdůrazňuji, že jde jen o to více
se o tuto problematiku zajímat a nenechat se odradit či
znechutit tzv. českými jedlíky ze svého okolí. Koneckonců toto
jsou jen všeobecná doporučení, nejedná se o žádnou univerzální a
jedině správnou dietu, vždy je vše individuální - co vyhovuje
jednomu, nemusí též vyhovovat druhému. Každý si musí vysledovat
svůj jídelníček sám a naučit se vycítit jakýmsi šestým smyslem,
co mu prospívá a co ne. K tomu slouží i tato doporučení, která
jsou vysledována čínskými lékaři po tisíciletí. Číňané si
nepřejí žádnou askezi, nic nezakazují ani neupřednostňují, jen
doporučují tak, aby vše bylo ku prospěchu člověka. Proto i
jejich zákonitosti jsou zcela logické, kupř. v zimě by se mělo
jíst více masa, které zahřívá organismus, naopak v létě zase
více ovoce a zeleniny, které organismus ochlazuje apod.
|

Každé jídlo působí jako
lék,
každé onemocnění
vyžaduje
změnu stravování, tj. jídelníčku |
|
Ideální jídelníček by měl (dle zásad čínské medicíny) vypadat následovně:
Ráno:
je nejdůležitějším pro dráhu sleziny a tedy i pro jídlo. VŽDY by
měl člověk snídat a to pokud možno ve stejnou hodinu, ne ve
spěchu a měl by si udělat na jídlo čas. Po ránu se doporučuje
vždy teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše (nebo vařené
obilné vločky či polenta) se skořicí a dušeným ovocem (nebo
rozinkami či kompotem), event. se zeleninou, čerstvými bylinkami
a houbami, uvařená ve vodě a předtím 3x spařená vodou (200g
jáhel), která dokonale zasytí, je dietní a navíc perfektně
posílí slezinu a vysuší nahromaděné vlhko v organismu. Člověk se
pak cítí lehký, plný elánu a s radostí vyráží do nového dne
vstříc novým zážitkům. Během několika dní se vytrácí nutkavá
chuť na sladké a po několika týdnech zmizí i nadváha! K zapití
je vhodná meltová káva či žitovka. Pro milovníky masa je možno
posnídat i polévku z drůbeže, doplněnou zeleninou nebo jáhly s
přikusováním knackebrotu bez kvasnic (Wasa) či tzv. pěnového
chleba.
Poledne:
po syté snídani až tak velký hlad v poledne již není a proto je
možno zvolit kupř. jen lehký zeleninový sendvič či zeleninové
rizoto z celozrnné rýže či dušené maso se zeleninou a mrkví.
Večer: pokud
možno opět v pravidelnou dobu (nejlépe kolem 18.00 hod.) se
doporučují kupř. celozrnné bezvaječné nudle se zeleninou a
houbami či tofu. Kolem 20.00 hod je možno si dopřát trochu
přirozeně sladkého na dobrou klidnou noc jako jsou kupř. sušené
nesířené rozinky, meruňky, fíky, kokosové plátky apod.
Po celý den je vhodné popíjet (dle žízně) slabý zelený čaj LUNG
JING (Dračí studna), který vylučuje škodlivé zplodiny z
organismu, čímž snižuje překyselení organismu. Toto překyselení
je produktem špatného trávení či nekvalitní stravy
(jednostranné, zatěžující, nadměrné - sladkosti, bílé pečivo,
mléčné výrobky, uzeniny, konzervy, grilovaná, smažená a pečená
masa apod.) a vytváří veškeré předpoklady ke vzniku již
zmíněného bažinatého podhoubí, které působí přímo destruktivně
na veškerý organismus a je příčinou celé řady nemocí (zánětů,
nádorů, chronických a opakovaných nemocí atd.). V případě těchto
trávicích a zažívacích potíží (včetně obezity) je zapotřebí
změnit svoji životosprávu dle výše uvedeného jídelníčku. Pokud
se problémy upraví, je vhodné i nadále se stravovat dle zásad
správné výživy, kupř. metodou dělené stravy. (Více v knize U.
Summové: Velká kuchařka dělené stravy - nakl. Euromédia).
Strava by měla být
střídmá, pestrá a
pravidelná.
Měli bychom jíst tak dobře, aby se nám i dobře žilo. Jídlo by
mělo být vždy požitkem, prožitkem a přinášet radost. Nechť na to
nikdy při svých gurmánských výletech a spanilých jízdách po
jídelních lístcích nezapomínejte!
Vysvětlení k tabulce
VÝŽIVA PODLE 5 ELEMENTŮ:
V prvé řadě strava musí býti chutná, zdravá a stravitelná !
Horké potraviny chrání před chladem, proto by se měly užívat
převážně v zimě. Teplé potraviny zvyšují aktivitu, nejlépe
zeleninové polévky či dlouho vařené vývary z masa. Neutrální
potraviny dodávají energii ČCHI, hlavně obiloviny a luštěniny.
Osvěžující potraviny napomáhají tvorbě krve, hlavně zelenina a
ovoce. Studené potraviny chrání před horkem, proto by se měly
užívat převážně v létě.
V oblasti, v níž člověk žije, rostou přesně ty potraviny, které v
danou roční dobu člověk potřebuje!
DŘEVO |
potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na jaře. |
OHEŇ |
potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v létě. |
ZEMĚ |
potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v pozdním létě a
v mezidobích tzv. DOJO (viz tabulkový roční cyklus). |
KOV |
potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně na podzim |
VODA |
potraviny z této skupiny upřednostňovat hlavně v zimě. |
Ideální strava by měla v sobě obsahovat potraviny od každého z 5
elementů, jen tak může býti pestrá a zdravá. Nejlépe je však
vybírat vždy ze skupin neutrálních, event. teplých či
osvěžujících, aby tak nedocházelo k narušení trávení, jako se to
děje při požití jídel z extrémních skupin horkých či studených
potravin.
Zdravý člověk, který si chce nadále udržet své zdraví, by se měl
stravovat hlavně z jídel neutrálních a event. teplých a
osvěžujících.
Člověk horkého typu (horkokrevný, červený v obličeji, rychle
mluvící, aktivní atd.) by si měl vybírat potraviny převážně ze
skupin studených, osvěžujících a neutrálních potravin.
Člověk studeného typu (zimomřivý, bledý, pomalu mluví se slabým
hlasem, pasivní atd.) by si naopak měl zvolit potraviny
potraviny ze skupiny horkých, teplých a neutrálních jídel.
Dlouholeté zkušenosti starých Číňanů v oblasti stravování
potvrzují, že jednoduché principy se osvědčily a jsou funkční i
dnes.
Žádné tabulky ani návody vám neřeknou, co je pro vás opravdu
dobré. Toto je schopno jen vaše tělo, které je úžasná laboratoř,
plná nekonečných pochodů. Naučte se naslouchat sami sobě a
poznáte, co opravdu potřebujete.
Prvek |
Horké |
Teplé |
Neutrální |
Osvěžující |
Studené |
Dřevo
kyselé, vede dovnitř a dolů, uchovává šťávy |
|
obilí:
zelené zrno;
ovoce:
granátové jablko, švestka(čerstvý)
maso:
slepice;
bylinky/koření:
ocet, petržel;
nápoje:
třešňová šťáva |
obilí:
bulgur, kuskus, špalda;
ovoce:
ostružina, malina;
ostatní:
kvasnice;
nápoje:
šípkový čaj; |
obilí:
pšenice
zelenina:
výhonky alfalfa, výhonky luštěnin, řeřicha, kyselé zelí,
výhonky sóji;
ovoce:
kyselé jablko, rybíz, jahoda, brusinka, kyselá třešeň,
mandarinka, pomeranč, angrešt, borůvka
maso:
kachna
mléčné výrobky: tvaroh, sražené mléko, čerstvý sýr, kefír, kyselé mléko,
kyselá smetana
nápoje:
chlebový nápoj, šampaňské, ibiškový čaj, slézový čaj,
meduňkový čaj, sekt, bílé víno, pšeničné pivo |
obilí:
pšeničné klíčky, pšeničné výhonky;
zelenina/saláty:
výhonky fazole, mungo, šťovík, rajče;
ovoce:
ananas, kiwi, rebarbora, citron;
mléčné výrobky: jogurt |
Prvek |
Horké |
Teplé |
Neutrální |
Osvěžující |
Studené |
Oheň
hořký, vede dolů, povzbuzuje transformaci |
maso:
beran, jehně, ovce, koza, všechny druhy grilovaného
masa;
nápoje:
hořký likér, koňak, svařené víno |
zelenina:
růžičková kapusta;
mléčné výrobky: ovčí sýr, kozí sýr, kozí mléko
bylinky/koření:
bazalka (čerstvý), saturejka (čerstvý), kakao, kurkuma,
mák, oregano (čerstvý), červená paprika, majoránka
(čerstvý), tymián (čerstvý), jalovec;
nápoje:
obilná káva, káva, červené víno |
obilí:
amarant, quinoa, žito;
zelenina/saláty:
kopřiva, ledový salát, endivie, polní salát, červená
řepa;
nápoje:
čaj bancha, pu-er, tuo-cha, černý čaj obecně; |
obilí:
pohanka
zelenina/saláty:
artyčoky, čekanka, hlávkový salát, pampeliška, pastinák,
radischio, brukev;
ovoce:
bezinky, grapefruit, kdoule
nápoje:
staré pivo, zelený čaj, plzeňské, horká voda |
|
Prvek |
Horké |
Teplé |
Neutrální |
Osvěžující |
Studené |
Země
sladká, rozprostřená do všech směrů, vyživuje a zvlhčuje |
|
obilí:
sladká rýže;
zelenina:
fenikl, dýně, hokkaido, sladké brambory, smažená cibule;
ovoce:
meruňka (čerstvý/sušený), sladká třešeň, broskev,
rozinka, korintka, sultánka;
pokrmové oleje: olej z dýňových jader, řepkový a sojový olej;
koření:
skořice;
ořechy:
burský, kokosový, vlašský, piniová jádra;
ostatní:
jedlý kaštan, kokosové mléko;
nápoje:
feniklový čaj, portské, medovina, likér |
obilí:
proso, polenta, kukuřičný klas;
zelenina:
zelené fazole, hrášek (čerstvý), dýně, mrkev, brambor,
kedluben, červené zelí, tuřín, bílé zelí, kapusta
kadeřavá;
ovoce:
datle (sušený), fíky (čerstvý/sušený), švestka (sušený);
maso:
hovězí;
mléčné výrobky: máslo, kravské mléko;
koření:
šafrán, vanilka;
sladidla:
med, slad (všechny druhy), melasa, třtinový cukr;
ořechy/semena:
lístkový ořech, dýňové jádro, mandle, pistácie, sezam,
slunečnicové jádro;
ostatní:
hlíva ústřičná, vejce, houba shiitake, lesní houba;
nápoje:
lékořicový čaj, šťáva z červených a bílých hroznů |
obilí:
ječmen;
zelenina:
lilek, květák, brokolice, čínské zelí, chřest, mangold,
paprika, špenát, černý kořen, celer - hlíza, nať,
cuketa;
ovoce:
sladké jablko, banán, hruška, hrozny červené/bílé;
sojové výrobky: sojové mléko, tofu;
mléčné výrobky: sladká smetana;
pokrmové oleje: lněný olej, olivový olej, sezamový olej, slunečnicový olej,
olej z pšeničných klíčků;
byliny:
estragon (čerstvý);
sladidla:
sirup (všechny druhy);
ořechy:
kešu ořechy;
ostatní:
avokádo, žampion;
nápoje:
jablečná a hrušková šťáva, čaj z kukuřičných vlasů, čaj
z pomerančového vlasu |
zelenina:
salátová okurka;
ovoce:
žlutý meloun, kaki, mango, papája, červený meloun |
Prvek |
Horké |
Teplé |
Neutrální |
Osvěžující |
Studené |
Kov
ostrý, vede vzhůru a ven, uvolňuje stagnaci |
maso:
jelen;
mléčné výrobky: plísňový sýr;
koření:
kayenský pepř, lusky a prášek chili, kari, zázvor
(sušený), česnek, pepř, nové koření;
nápoje:
vysokoprocentní alkohol, yogi čaj |
obilí:
oves;
zelenina:
jarní cibulka, pórek, křen, syrová cibule;
maso:
bažant, koroptev, srnec, diviký zajíc, divoké prase;
nápoje:
rýžové víno (saké);
bylinky/koření:
anýz, bazalka (sušený), pelyněk (sušený), saturejka
(sušený), estragon (sušený), zázvor (čerstvý), kardamon,
muškát, koriandr (čerstvý), kmín, masala, bobkový list,
majoránka (sušený/čerstvý), hřebíček, oregáno (sušený),
tymián (sušený), rozmarýn (sušený), pažitka
(sušený/čerstvý), hořčice, lékořice (sušený/čerstvý),
semena koriandru, kopr (sušený/čerstvý) |
obilí:
rýže;
zelenina:
černá řeřicha;
maso:
husa, krůta, divoký králík, křepelka |
zelenina:
řeřicha, ředkvička, výhonky ředkvičky, bílá ředkev;
maso:
králík;
bylinky:
šalvěj;
nápoje:
mátový čaj |
|
Prvek |
Horké |
Teplé |
Neutrální |
Osvěžující |
Studené |
Voda
slaná, vede do hloubky, zpevňuje kosti, uvolňuje stagnaci |
|
maso/uzeniny:
salám, šunka - syrová, vařená, maso - uzené, nakládané,
nasolené a sušené;
mléčné výrobky: parmezán;
ryby:
úhoř, garnely (garnáty, krevety často označované jako
krabi), humr, treska, langusta, sardel, platýz, tuňnák,
ryby - všechny uzené druhy |
luštěniny:
fazole aduki, hrášek (sušený), čočka, bob obecný, sojové
boby (žluté, černé);
ryby:
okoun, pstruh, platýz, kapr, losos;
maso:
vepřové;
ostatní:
miso |
luštěniny:
hrách, fazole mungo;
plody moře: ústřice, sépie;
ostatní:
houba mu-er, olivy, švestka umeboši |
mořské řasy:
hijiki, kombu, nori, wakame;
plody moře: kaviár, krabi (živičichové mající kulatý krunýř a klepeta),
rak, slávka jedlá;
koření:
sůl, sojová omáčka (tamari, shoyu);
ostatní:
agar-agar;
nápoje:
minerální voda, studená voda |
|
|
 |
|
Mezi jednotlivými ročními obdobími zůstává cca 18 nezařazených
dní. Jedná se o tzv. DOJO.
V těchto dnech vládne element Země (slezina, žaludek) a
harmonicky převádí jedno roční období do druhého. Toto období je
neobyčejně vhodné k posílení sleziny a žaludku. Nejlepšími
pomocníky budou potraviny elementu země a sladká a žlutá
uhlohydrátová jídla. |
|
text: MUDr. Petr Hoffmann |
|
|