|
|
|
Léčebné metody -
Čínský systém léčby potravinami - čínská dietetika |
|
Čínský
systém léčby potravinami - čínská dietetika |
 |
|
Pro Číňany je dlouhověkost největším požehnáním života. Číňané
věří, že nejdůležitější povinností každého muže a ženy je celý
život rozvíjet zdraví a dobrou fyzickou kondici. Z tohoto
přesvědčení se vyvinul rozsáhlý systém, který usiluje o
zachování zdraví pomocí cvičení, odpočinku, zdravých životních
návyků, včasné diagnozy v případě onemocnění, ale hlavně pomocí
stravování. |
|

Jídlo
jako lék |
|
|
|
V Číně neexistuje jasná hranice mezi
jídlem a lékem - podle Číňanů většina onemocnění může být léčena
správně zvolenou stravou a tato zdravá vyvážená strava je klíčem
k dlouhému a zdravému životu. |
|
|
|
Číňané během 5000 let sestavili seznam léčivých
potravin, jež jsou součástí velice chutné kuchyně, která je
snadno připravitelná a neuvěřitelně prospěšná pro naše zdraví.
Tato kuchyně má jen málo společného s jídly na jídelníčku našich
restaurací a t.č. atraktivních fastfoodů.
Tajemství, které Číňané znají již po mnoho století, zbytek světa
teprve odhaluje: je o tom, že obyčejné potraviny v sobě skrývají
mocnou sílu léčit. Čínský systém léčby potravinami odkrývá
fascinující a prokázaný způsob využití léčebných vlastností
potravin cestou pochopení jejich chutí, energií, účinků a
pohybů.
Pomocí čínského systému léčby potravinami máme
možnost vnést do našeho života více harmonie a zdraví pomocí
nejúčinnějšího a nejpřirozenějšího způsobu prevence ze všech,
tj. potravinami, které jíme každý den!
Postoj Číňanů k jídlu vyjadřuje jejich
nejběžnější pozdrav: "Už jste jedl?". Jídlo je od nepaměti
základem čínské kultury, doba podávání jídla vrcholem dne, a i
přesto moderní výzkum potvrzuje, že ve srovnání se západními
národy jsou Číňané štíhlejší a mají lepší tělesnou kondici.
Klíčem k jejich tajemství jsou jednoduché a rozumné zásady
stravování. Jídlo považují za výživu a lék-nikoli za zdroj
nechtěných kalorií.
Existují dva základní rozdíly mezi čínskou a západní dietetikou.
Především se západní dietetika chápe téměř výhradně jako dieta,
jejímž cílem je snížení hmotnosti. Čínská dietetika je zaměřena
nejen na pomoc ke snížení hmotnosti, ale slouží hlavně k léčení
mnoha zdravotních potíží. Druhý rozdíl mezi čínskou a západní
dietetikou je ten, že v západním pojetí na potraviny pohlížíme
z hlediska cukrů, tuků, bílkovin, kalorií, vitamínů a podílu
jiných výživných látek, ale v čínském dietetickém systému
hodnotíme potraviny z hlediska jejich pěti chutí, energií,
směru pohybu a všeobecných vlastností a účinků na organismus.
|
|
 |
Individuálně vyvážená strava musí zohledňovat
fyzickou konstituci každého člověka. V čínské dietetice existuje
několik rozdílných typů fyzické konstituce: horká, studená,
suchá, vlhká, nedostatečná a nadměrná. Lidé s rozdílnými typy
fyzické konstituce by měli používat odlišný druh individuálně
vyvážené stravy. Dále by se mělo při tvorbě individuálního
jídelníčku přihlížet kromě již zmíněné fyzické konstituce i
k ročnímu období, v jakém se právě nacházíme a k "obrazu"
nemoci, který by měl hlavní měrou ovlivňovat vlastní složení
jídelníčku "ušitého na míru".
Strava s ohledem na roční období by měla být
následující:
Na jaře, kdy vládne
prvek dřeva, směřuje energie přírody vzhůru. Strava by měla být
nejlehčí v roce. Játrům, jejichž elementem je právě dřevo,
pomáhá v tomto období sladká a pikantní chuť, kyselá chuť je
vyživuje. Je dobré omezit příjem slaných a tučných potravin.
Jídlo se má vařit kratší dobu. Mezi doporučené potraviny patří
mátový čaj s medem, čerstvé rašící výhonky, řeřicha, vojtěška,
cibule, zázvor, křen.
V létě je dobré jíst
pestrobarevně a zařadit do jídelníčku syrovou zeleninu.
Omezujeme tuky a sůl. Nedoporučuje se ochlazování ledovými
nápoji, výrazně se tím oslabuje slezina. Naopak se má pít zelený
čaj nebo teplá voda. Jíst by se měly obilniny a luštěniny, listový
salát, špenát a červená řepa. Z koření je doporučené oregano a
muškát.
V čínské dietetice, jakož i v celé staré čínské
filozofii patří mezi roční období i tzv.
pozdní léto. V této době přechází jang v jin. Patří
elementu země a orgánu slezině. Slezina nemá ráda vlhko,
vyhýbáme se proto mléčným výrobkům z kravského mléka. Naopak
slezinu a celý střední zářič dobře podpoříme konzumací
kukuřice, rýže, brambor a jáhel. Dále se doporučuje mrkev, zelí
a také tofu.
Na podzim se čchi
stahuje dovnitř a dolů. Vzhledem k vytváření zásob na zimu je
dobré zařadit potraviny bohatší na čchi. Abychom se vyhnuly
převaze sucha v organizmu, jíme více houby, ořechy a semena.
Doporučuje se nakládaná zelenina, kroupy, jáhly a rýže. Je dobré
delší vaření jídla.
Zima je obdobím klidu, meditace a
rozjímání.
Mělo by se chodit brzy spát. Nedoporučují se
ostrá a kořeněná jídla, která vytahují jang na povrch. Naopak se
doporučují potraviny podporující jin, tedy hořké a slané. Hodně
obilí, polévky, sušená a nakládaná zelenina a ovoce. Na podporu
jangu (prohřátí organizmu) se doporučená strava obohatí kořením,
jako je hřebíček, fenykl, zázvor, anýz a skořice.
Každá potravina má stejně jako každá bylina svou
povahu, chuť a tropismus. Podle toho volíme vhodné potraviny v
souvislosti s obrazem nemoci, který potřebujeme obrátit směrem
ke zdraví. Postup je velice podobný, jako při sestavování
bylinné směsi.
|
|
|
Náš jídelníček by
měl být jedním z prostředků, které by nás měly před nemocemi
ochránit. Výběr vhodných potravin, jejich promyšlená kombinace a
dodržení dalších zásad správného a zdravého stravování, jsou
prvním krokem ke zdraví. Tradiční čínská medicína není jen uměním
léčit, ale také uměním žít v souladu se zákony přírody. A
znalost principů stravování dle TCM nás k tomuto umění o kousek
přibližuje. |
|
|
|
10
blahodárných účinků zeleného čaje
|
 |
|
Podle pověsti objevil čínský čaj (čcha) Šen-nung,
"Božský zemědělec", který celý život ochutnával plané rostliny
s cílem poznat jejich účinky na organismus. Jednou, po požití
jakési jedovaté rostliny, natrhal čajové lístky, v kotlíku je
nechal přejít varem, nálev vypil a jedovaté látky se mu
vyplavily z těla. |
|
 |
|
Lu Jü ve svém známém díle "Klasická kniha o čaji"
sepsaném v 8. století tvrdí, že čaj je významným elixírem
dlouhověkosti. A právě za vlády dynastie Tchang bylo čaji
přisouzeno následujících deset blahodárných účinků:
-
Posiluje zdraví a mírní bolesti hlavy a
únavu
-
Zmírňuje účinky alkoholu
-
Tlumí pocit hladu
-
V létě ochlazuje organismus
-
Předchází malátnosti
-
Povzbuzuje mysl a zahání starosti
-
Napomáhá trávení mastných pokrmů
-
Vyplavuje z těla toxiny
-
Prodlužuje život
-
Podporuje poznání sebe sama
Z pohledu dnešní doby zelený čaj obsahuje polyfenoly, bílkoviny,
cukry, vlákninu, tuky, aminokyseliny, pektiny, kofein,
z vitamínů především C a E a vitamíny skupiny B. Nachází se
v něm celá řada minerálů a stopových prvků. Je výborným zdrojem
draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku, zinku, železa,
manganu a fluoru.
Mezi nejúčinnější látky s léčebným působením
patří polyfenoly, ke kterým se řadí flavonoly ( které se také
označují jako čajové katechiny), flavonoidy a fenolové kyseliny.
Protinádorové účinky má především díky antioxidačním vlastnostem
polyfenolů, vitaminu C a E. Při pravidelném pití zeleného čaje
se snižuje riziko rakoviny. Rovněž působí preventivně proti
vzniku metastáz.
Zelený čaj
zamezuje rozvoji srdečně-cévních nemocí, snižuje hladinu
krevního cukru a hladinu cholesterolu v krvi, reguluje vysoký
krevní tlak a zlepšuje propustnost a pružnost kapilár. Katechiny
v čaji kromě toho inhibují růst některých virů a bakterií,
chrání nás i před chřipkou.
Číňané a Japonci pijí takřka výhradně čaj zelený, jenž se od
tzv. černého, na který jsme zvyklí my a většina světa, liší tím,
že sklizené lístky neprocházejí fermentací. Díky tomu zůstávají
všechny výše jmenované přírodní látky, tak důležité pro člověka,
zachovány. |
|
 |
Pro vychutnání a účinky zeleného čaje je důležitá správná
příprava. Převaříme vodu (pokud možno ne chlorovanou, která
výrazně ovlivní chuť čaje) a necháme ji odstát na 70°C (zhruba
10 min). Poté 1 litrem této vody přelijeme 1 g čaje. Po 3
minutách louhování čaj přecedíme v bambusovém sítku a pijeme.
Nikdy by se neměl čaj louhovat déle než 5 minut a měl by se pít
vždy čerstvý, ne např. uvařený večer a ráno popíjený. V tomto
případě má naopak škodlivé zdravotní účinky. |
|
|
Základní stravovací rady a návyky z pohledu reality dnešní doby |
 |
Pestrá a vyvážená strava podle starých čínských
zásad je pro velkou většinu lidí dnes už jenom zbožné přání.
Jídlo bychom si měli připravovat sami z čerstvých
potravin jednoduchými a šetrnými metodami vaření a bezprostředně
před konzumací. Jako hlavní potraviny používat ovoce, zeleninu,
saláty, klíčky, byliny, ořechy, semena a olej lisovaný za
studena. Dále jsou vhodné v menším množství obilniny, luštěniny,
koření, sladká smetana a máslo.
Nedoporučují se potraviny vyrobené různými
průmyslovými procesy, jako jsou bílá mouka, loupaná rýže, cukr,
škrob, rafinované oleje nebo takzvané sójové maso. Měli bychom
se vyhýbat všem konzervovaným produktům, mezi něž patří ovocné,
zeleninové, salámové a rybí konzervy, všem polotovarům,
sladidlům, vitamínům a kořenícím prostředkům. Mléko a
mléčné produkty se stávají pro mnohé z nás těžce stravitelnými a
jsou příčinou takzvaného zahlenění organismu. Úprava mléka
sterilizací, pasterizací a podobnými nepřirozenými procesy zcela
mění jeho kvalitu a přínos pro organismus.
V současné době velkou nadějí pro dlouhé seznamy
stabilizátorů, barviv, konzervantů, zahušťovadel, sladidel,
regulátorů kyselosti, tj. všech "éček",které jsou zatím
beztrestně používány v potravinách, je ekologické zemědělství
produkující biopotraviny.
Mezi hlavní přednosti biopotravin patří:
|
|
|
|
ekofarmáři
nepoužívají umělá hnojiva a pesticidy - v ČR je povoleno 300
chemických pesticidů
chovaná zvířata žijí v přirozených podmínkách – maso a mléko
z hospodářských zvířat neobsahuje zbytky antibiotik a
léků
biopotraviny neobsahují geneticky modifikované organismy
biopotraviny neobsahují syntetické přídatné látky - "éčka",
ztužený tuk, umělá
sladidla, ochucovadla, glutaman sodný, barviva, atd.
biopotraviny obsahují více antioxidantů
biopotraviny obsahují více vitamínů, minerálních látek, enzymů a
dalších živin
biopotraviny chutnají opravdověji
biopotraviny jsou výživnější
|
|
Biopotraviny berme jako součást zdravého
životního stylu s možností využití v čínském systému léčby
potravinami.
|
|
 |
|
|